Thursday, July 16, 2009

O DİİL DE İNSANLARI

O diil de insanları, isimlerini günlük sohbetlerinde en çok kullandıkları cümleden almışlardır. Bu insanları diğerlerinden ayıran karakteristik özellikleri genel olarak 6-7 yaşında baş göstermeye başlar.

NEDİR O DİİL DE İNSANI?
O diil de insanı, bencildir. Karşı tarafın ne düşündüğü ve ne söylediği önemli değildir. O sadece kendi söylemek istediğini söyler. Karşı taraf bir şey anlattığında, sessizce dinliyormuş gibi yapar. Aslında o sırada sinsice kendi içindekini kelimelere daha iyi dökebilmenin hesaplarını yapıyordur. Bazı üst düzey o diil de insanları bu sırada kafalarını sallayarak ve çeşitli mimiklerle karşı tarafın anlattığına çok ilgili numarası bile yapabilirler. Eğer karşı taraf bir cümlesini bitirdikten sonra üç saniye boyunca susarsa, o diil de insanı devreye girer ve ‘O diil de’ diye lafa başlayarak kendi derdini anlatmaya başlar.

O diil de insanları bu konuda ilk olarak ebeveynlerini kullanırlar. Evrim süreci başladıktan sonra, bu insanlar annelerinin babalarının konuşmalarını asla dinlemezler. Sessizce laflarını bitirmesini beklerler ve daha sonra buldukları ilk üç saniyelik boşlukta lafa girerek: O diil de derler ve az evvel konuşulanla alakası olmayan bir konu hakkında konuşmaya başlarlar. Örnek verecek olursak:

Anne: Efecan, dişlerini günde en az iki kere fırçalaman lazım. Yoksa dişlerin çürür, yediğin yemeklerin tadını alamazsın, dondurma bile yiyemezsin.

Efecan: O diil de, bana ne zaman o uzaktan kumandalı helikopteri alacaksın.


İşte her şey bu ve bu tür masum gibi görünen diyaloglarla başlar. Burada ebeveynlerin yapması gereken yılanın başını küçükken ezmektir. Ancak çoğu ebeveyn bunu yapmaz. Hatta çocuklarının bu tavrını tatlı bile bulurlar. Yukarıdaki diyalogun yaşandığı gün Efecan’ın istediği helikopteri edinme ihtimali bile vardır.

O diil de insanlarının durumu zaman geçtikçe daha da kronikleşir. Bir yerden sonra kurbanlar sadece ebeveynler değillerdir. Okul arkadaşları, öğretmenler, taksi şöförleri. Herkes nasibini alır o diil de insanlarından. Ve 20’li yaşlara gelindiğinde artık tedavi neredeyse imkansızlaşır. 20 yaşında o diil de insanıysanız, %98.2 ihtimalle hayatınızın geri kalanını da o diil de insanı olarak geçireceksiniz demektir.

İşin acı tarafı ise, o diil de insanlarının bu karşı tarafı dinlemeyen bencil tutumları kurbanlarını gerçekten rahatsız etmeye başladığında artık iş işten geçmiştir.
Bi beni dinlesene a.k. , ben ne diorum sen ne diosun, ya da Allah belanı versin tarzında tepkiler sonuç vermez. O diil de insanları da ebeveynlerinin zamanında ihmal ettikleri dayağın cefasını bir ömür boyu çekmek zorunda kalırlar. Antipati toplarlar, küfür yerler, arkalarından konuşulur, ortamlara davet edilmezler. Çekmedikleri kalmaz.

Eğer çevrenizde o diil de insanlarına rastlarsanız, onlara anlayışlı olmaya çalışın. Çünkü aslında onlar suçsuzdur. Zaten küfür de etseniz, dövseniz de onlar ‘O diil de’ derler ve dertlerini anlatmaya devam ederler. Olan size olur. Yok yere siniriniz bozulur.

2 comments:

  1. Ya o diil de bizim bi arkadaş geçen... Yok yok şaka. Müthiş bir tespit yapmışsın, ben de çok muzdaribim bu ibnetorlardan. Bir de bunların "doğrudur" versiyonu var ki o çok kötü. "Doğrudur" diyo adam. Onayı aldık adamdan, gidip gönlümüzce gezip tozabiliriz yani.

    ReplyDelete
  2. ahahahahha, doğrudur insanları da incelenebilir evet.

    ReplyDelete