“O diilde insanları”ndan sonra, bu kez de ‘Diyosun’ insanlarını mercek altına almak istedim.
“Diyosun insanı” olmanın temelinde, kendini diğerlerinden daha zeki, daha akıllı ya da daha hazırcevap bulma düşüncesi yatar.
Ayrıntılara geçmeden klasik bir Diyosun İnsanı davranışını inceleyelim:
Kemal: “Hacı yeni arabam o kadar hızlı gidiyor ki sanki diğer arabalar duruyormuş gibi hissediyorum.”
Avni: “Ooo, tek rakibim THY diyosun.”
Evet, gördüğünüz gibi burada Tek rakibim THY diyosun diyen insan klasik bi diyosun insanıdır. Yeni aldığı arabadan oldukça memnun olan ve otomobilinin süratini ve bu konudaki heyecanını küçük bir espri yaparak arkadaşıyla paylaşmaya çalışan Kemal’inse bir diyosun insanıyla arkadaşlık yapmaktan başka hiçbir kabahati yoktur.
Avni’nin burada bir diyosun cümlesi kurmasının altında yatan sebep Avni'nin arkadaşından daha zeki ve esprili olduğunu düşünmesidir. Avni’nin demek istediği aslında şudur: “Şu senin diğer arabalar sanki duruo gibi hissediorum esprisi var ya. Hiç komik diil, onun yerine tek rakibim THY deseydin çok daha komik olurdu. Ama ben daha zeki oldum için bu benim aklıma geldi.”
İşte böyledir diosun insanları. Kendilerini bi bok zannederler. Sizin de etrafınızda mutlaka vardır. Bu insanlara alınabilecek önlemlerse maalesef sınırlıdır.
Bunlardan ilki, diyosun ile biten cümleden hemen sonra : “Yoo, öle bişi demiorum,” diye çıkışmaktır. Bu karşı tarafta bir antipati yaratır ve diyosun insanı bir süre sonra size bu muameleyi yapmaktan vazgeçebilir.
İkinci yöntemse çok daha etkili sonuçlar verir. Bu yöntemde zamanlama çok önemlidir. Diyosun insanı cümlenin diyosun kısmını bitirmeden atılacak okkalı bir kafa (Örnek: Tek rakibim THY diy ÇAAAT) çok daha etkili ve kesin sonuçlar verecektir.
"aynen oyle" insanlariyla ilgili de bir inceleme bekliyoruz :)
ReplyDeleteBenim esas anlamadığım "arabam süper, diğer araçlar duruyormuş gibi geliyor" dedikten sonra sadece "diyosun" diyenler. Yani şunu şunu demek istiyorsun diyenler değil sadece az önce söylediğin şeyi "beyan ettin" diyenler. Bu "diyosun"un gerekçesi nedir?
ReplyDelete