Monday, August 3, 2009

TAŞ KAĞIT MAKAS




Makas kağıdı yener. Bu mantıklı, zira makasın en önemli görevlerinden biri kağıdı kesebilmektir. Taşın da makasa karşı belirgin bir üstünlüğü var ki bu konuda da herhangi bir soru işareti yok. Bir makas taşa ne yapabilir sonuçta? Amaaa, üçüncü eşleşme biraz şaibeli, tartışmaya açık.

Evet doğru anladınız, taş ile kağıdın amansız mücadelesinden bahsediyorum. Yıllardır kağıdın taşı yeneceğine inanılır. Taş-kağıt-makas oyunu da bu kurallar baz alınarak oynanır. Peki, bir kağıt bir taşı nasıl alt edebilir. “Etrafını sararak,” dediğinizi duyar gibiyim.
Peki mantıklı bi şey mi bu? Ya taş kağıdın üstüne yuvarlansa, çökse üstüne, paramparça etmez mi o kağıdı? Bu sonuçta kağıdın taşın etrafını sarmasından daha büyük bi olasılık. En azından ikisi de aynı derecede saçma. Ama sadece bu oyun oynanabilsin diye, ihtimalleri eşitlemek için büyük bir kolpaya inanılmış ve kağıt taşı yener denmiş.

Bundan en zararlı çıkansa, tabii ki taş. “Ben bu kağıdı parçalarım aslında ama, kurallar müsaade etmiyo,” demez mi taş? Haklı da. Eğer itirazlar sonuç verirse, taş-kağıt-makas oyunu tarihe karışabilir. Bu gerçekleştiği takdirde oyunun alternatifi olarak KAŞ-TAHIL-MAKAT isimli yeni bir oyun bile projelendi.

4 comments:

  1. Abi kas da tahil da göte kacar, sampiyon belli ikinci kim?

    ReplyDelete
  2. orası öle, boynumuz kıldan ince. Kılda boynu sarar bu arada.

    ReplyDelete
  3. Hangi ara boynunu kıllar sardı lan şuursuz. cana katılıyorum.hatta canı gönülden katılıyorum. oha can bodur

    ReplyDelete